Repgrimma

2012-02-04 / 15:13:11
Ett litet inlägg om repgrimma och dess effekt.

Repgrimmor, arbetsrep och ”vanliga” grimmor, för att både en vanlig grimma och en repgrimma kan ställa till med stora skador och problem om de inte används som tänkt. Det är viktigt att dom sitter på ett korrekt sätt när man använder dom till hästen. Återkommer till det längre fram i texten. En repgrimma och ett arbetsrep på tre till fem meter är bra att ha när du börjar med horsemanship-övningar. Ett kortare arbetsrep är i regel lättare att börja med, när man har kommit en bit på vägen vill man oftast ha ett längre arbetsrep.

En vanlig nylon- eller lädergrimma är platt och ganska bred vilket gör att det blir en ganska stor tryckyta mot hästens nosrygg och nacke. Ju större tryckyta desto starkare blir hästen, det minskar också risken för skador, vilket är meningen. En vanlig grimma använder man för att t.ex. binda upp hästen i, om hästen försöker slita sig går grimman lättare sönder och det är mindre risk för skador. Men om du har en häst som är besvärlig att leda gör den stora tryckytan att hästen blir stark, och kan bli svår att hantera. En repgrimma är smal och rund, med en liten tryckyta mot hästens nosrygg och nacke, den har dessutom knutar som ger punkttryck mot delar på hästens huvud, knutarna som hamnar strax under hästens kindben är dom som ger mest effekt, förutsatt att grimman sitter korrekt på hästens huvud.

En repgrimma är mycket behaglig för hästen att ha på sig om den sitter korrekt. Men man ska aldrig binda upp en häst eller lämna hästen i hagen eller boxen med repgrimman på, en repgrimma går aldrig sönder, hästen går sönder först! Repgrimman är ett ”arbetsredskap” som ska underlätta för dig och göra det enklare för hästen att förstå vad vi vill säga. Den är heller inte till för att bestraffa hästen. Om du binder upp hästen i repgrimman och den av någon anledning skulle kasta sig (alla hästar kan bli rädda) är det stor risk för nackskador, eller till och med att hästen bryter nacken. En häst som blir rädd och får panik blir blockerad, den gör allt för att komma loss, gör det då dessutom ont blir blockeringen större! Och du vill väl inte ha en skadad eller död häst på ditt samvete på grund av tanklöshet? Det finns människor som lagt ner många timmar och tankar på hur utrustningen bör se ut och användas, för att underlätta och öka säkerheten både för oss människor och våra hästar, ta vara på den kunskap och erfarenhet som finns, men tänk på att genvägar är senvägar. Det finns inga genvägar när det gäller hästar, låt det ta den tid det tar, så går det fortare. Arbeta med hästen, inte mot den!

För att repgrimman ska fylla sin funktion är det viktigt att den sitter korrekt på hästen.

Repgrimman får inte sitta för långt ner på hästens nosrygg, nedre delen av hästens nosrygg är mycket skör och kan lätt gå av om den utsätts för häftigt tryck. Det är dessutom mycket obehagligt för hästen att ha repgrimman  sittande där. Det är viktigt att även en ”vanlig” grimma sitter korrekt på hästens huvud. Skaderisken minskar med en grimma som sitter korrekt.

Grimman får inte sitta för långt ner på hästens nosrygg då det medför att hästen lätt kan fastna med grimman på en gren eller med hoven om den t.ex. kliar sig. Det här är tyvärr en alldeles för vanlig syn när man ser hästar i en hage.

Det är ofta man ser föl i hagar eller i stallet med grimmor på sig. Det är viktigt att grimman sitter tight utan att för den skull bli obehaglig. Innan fölet vant sig vid grimman försöker den göra allt möjligt och även omöjligt för att bli av med den. T. ex. att försöka klia av sig den med bakhoven, är grimman då för stor kan bakhoven lätt fastna.

Sammanfattning:
Använd repgrimma endast under träning när du håller i hästen BIND ALDRIG FAST DEN I REPGIMMRAN, ta hjälp av någon kunnig person för att få se hur den ska sitta och hur man fäster den.
Lämna inte hästen utan uppsikt med repgrimman på.
En repgrimma skär inte in i hästen då måste det vara ett fel på den och den ska användats på rättsätt.
Man ska ALDRIG köpa en billig varjant lägg lite pengar på den och köp från någon som KAN repgrimmor och dess funktioner så du inte skadar din vän.


Hoppas detta gav lite svar på lite frågor och funderingar.

Kommentarer!
Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: